Egly Borászat - Borász 127-szer

Vannak sokoldalú emberek, akik nem elégszenek meg egyetlen feladattal, egyetlen területtel. Ezek között Egly Márk valószínűleg az egyik világcsúcstartó. Nem csak kiállítást szervez, geológiával és helytörténettel foglalkozik, de cégénél mind a 127 pozíciót ő tölti be a PR szakembertől a traktorosig. Érdekes ember, érdekes borokat készít.

Egly Márk ugyan korábban foglalkozott  a borászaton kívül mással is, de ahogy mondja:

„A borászat teljes embert kíván.”  - Nem csak egyet, hanem 127-et, de ne ugorjunk ennyire előre.

Borászati szakmérnökként végezett 1997-ben Zsurki Sándorral, Ipacs Szabóval egyszerre, ahogy már korábbi blogunkban említettük, ő is ahhoz a nagyon sikeres évfolyamhoz tartozik, akik még ma is összejárnak és a Vincellérek csoport tagjai. 2006-tól kezdett el saját borokat készíteni. 3,5 hektáron gazdálkodik, akár nevezhetnénk extrém családi gazdaságnak is borászatát. Azért ennyi területen, mert ez az, amit ő és a felesége még képes személyesen megművelni. Ahogy mondja ez a borászat egy négykezes történet. „Én és a feleségem végzünk mindent, együtt metszünk, én ülök a traktoron, én megyek a 45 fokos lejtőn, háti permetezővel a vároldalban, én vagyok a gazdasági igazgató a PR-os, a pincemunkás és minden más. A szakirodalom szerint egy jó vállalkozásban 127 poszt/feladat van, amit valakinek be kell tölteni. Én és a feleségem töltjük be mindent.”

Sümegnek ugyan nagy borászati múltja van, de a rendszerváltás után arra is megvolt az esély, hogy teljesen eltűnnek a sümegi borok. Pedig itt született Entz Ferenc, aki a magyar borászati oktatás alapítója és itt volt Ramassetter Vince birtokközpontja, aki 800 hektár szőlőn gazdálkodott az 1800-as évek közepén. Máig sincs ekkora borászat az egész Balaton vidéken. Sümegen 156 hektár volt akkor, ami 28 hektárra süllyedt a rendszerváltás környékén, majd szinte nullára később. Ma a sümegi termelők összefogásának köszönhetően újra 20-30 között van a szőlőterület. A terület meg is érdemli az odafigyelést, mert világszinten is egyedülálló talajjal rendelkezik. Az alapvetően mészköves talaj itt tűzkővel keveredik, amit legközelebb csak a Loire mentén találunk. A terület annyira különleges geológiailag, hogy itt képezték korábban a geológusokat.

Egly Márk sümegi születésű és úgy tűnik tenni is akar szülőhelyéért. A helyi borászokkal összefogva kezdeményezték, hogy Sümeg kapjon önálló szabályozást és termékleírást. Úgy tűnik ez meg is történik és ez a különleges talajú borrégió megkapja méltó helyét a magyar, esetleg nemzetközi bortérképen.  

A borok valóban különlegesek, egyszerre jellemzi őket az erős ásványosság és gyógynövényesség, amit Egly Márk szeretne tovább fokozni biodinamikus gazdálkodással. Ma már területeinek többsége ilyen és van néhány szép eredménye. Sikerült kénmentes naturális borokat is készítenie, de ez véleménye szerint komoly kihívás és sok próbálkozást és kudarcot is jelentő feladat egy szakképzett borásznak, aki semmiképpen sem szeretne hibás borokat kiadni a kezéből.

A fő fajtái, a valamikor itt fontos furmint és a másik szép balatoni fajta, az olaszrizling. A vároldalában lévő területen, aminek dőlésszöge 45 fokos és még gyalog is nehezen művelhető, különleges történelmi fajtákat telepített, mint a sárfehér, bakator, góhér, rabszőlő, csókaszőlő, bajorkék. Ezek génbankból lettek felszaporítva és pezsgőt készítenek belőle. A terület jellemzője a magasabb savak, de alacsony PH jellemzi, ami tökéletes a biodinamikus borok szempontjából, mert elősegíti a mikrobiológiai stabilitást. A biodinamikus gazdálkodás mögött Egly Márk szerint egy világszemlélet van, amiből minden következik. A világnak és az életnek ritmusa van és ehhez a ritmushoz kell a szőlőtermelésnek és borkészítésnek alkalmazkodnia. „Én hiszek az élet ritmusában, elindultam ezen az úton 2018-ban, de még sokat kell tanulnom.” Minden munkát a holdfázisokhoz igazítanak, csak biológia készítményekkel permeznek és a talajművelésnél is a mikrobiológiai egyensúlyra törekszenek, amit természetes trágyával és speciális fűkeverékek sorok közötti ültetésével állítanak be. A borokat amforában és 20 hl-es betontojásban tárolják, mert ezek alakja felel meg legjobban a természet harmóniájának.  „Ennek ellenére, csak 5-10 év alatt tudunk átállni egy kompromisszumok nélküli naturális gazdálkodásra” A kihívások óriásiak. A beszélgetéskor például már csak három napig áll úgy a hold, hogy lehessen munkákat végezni. De mi van, ha a bor nem bírja ki a következő ideális állapotig? Akkor elvesztették, amiért eddig dolgoztak.

De megéri leküzdeni a nehézségeket, mert a borok nagyon szépek lesznek. 12-15 ezer palackot termelnek. Kb. 500 palack pezsgő, 2000 palack rozé. Vörösborból kékfrankos, merlot petit verdot, zweigelt fajtákat termesztenek. A legszebb tételük a Vesperas, 80 éves tőkékről kerül le, amik a már említett 45 fokos a vároldalban találhatóak.

Ők üzemeltetik a várban a püspöki palota alatti 500 éves pincét, ahol borkóstolókat, rendezvényeket, esküvőket, kiállításokat tartanak, a következő épp egy

Geológiai kiállítás lesz.

A kihívások mellett vannak szép eredmények is szerencsére. „2017-ben Magyarország leszebb birtokában a döntőbe jutottunk. 2018-ban az év agrárembere választásban is döntő kategóriás voltam.” – mondja Egly Márk.

Mi is további sikereket kívánunk nekik.

Kupa-Kovács

Menjetek el kóstolni hozzájuk!

https://palotapince.hu/vendeglatas/

Tartalomhoz tartozó címkék: Balatoni borvidék biodinamikus termelés Egly Kézműves Borászat Natúr bor Sümeg

 

Forrás: https://www.borkereskedes.hu/borasz-127-szer-egly-boraszat-248