Interjú Egly Márkkal a Natúr Sümeg rendezvényről
Egly Márk: a Natúr Sümeg és a natúr borok jövője egy hosszú úton, de a legjobb irányba halad.
Alig két napja ért véget az idei Natúr Sümeg. Hogy értékeled?
Az idei Natúr Sümegen hazai natúrborászatok mellett a Kárpát-medence - a Felvidéktől a Partiumon át a Szerémségig - harminchárom natúr borászata tisztelt meg minket a részvételével és mutatta be borait. Amikor két-három éve megfogant bennünk a „Natúr Sümeg” gondolata, legmerészebb vágyaink arról szóltak, hogy ilyen sikeres legyen, mint amilyen az idei rendezvény volt.
Hogyan illeszkedik a sümegi borokhoz a Natúr Sümeg?
Sümeg Európa második legkisebb önálló borászati apellációjaként a saját útját járja a magyar és a nemzetközi borok világában. Ez az út merész, nyitott, kísérletező és őszinte. Merészségét a natúr borok készítésének szándéka, nyitottságát a természetes módszerek iránti elkötelezettség adja. Bátran kísérletezünk, hogy jobbnál, jobb minőséget érjünk el és őszintén örülünk a magunk és egymás sikereinek.
Mennyiben volt folytatása az idei rendezvény a tavalyinak, miben hozott újat?
A szakmai elkötelezettséget tekintve mindenben a folytatása volt. Újat a helyszín - a Sümeg, Püspöki Palota - hivatalos oldal - választásában hozott és idén erősebb volt a gasztronómia. A tavalyi helyszín - a Ramassetter Látogatóközpont továbbra is fontos a szívünknek. Nagy öröm és egyértelmű siker a szakmai kiállítók számának és földrajzi sokszínűségének növekedése. A tavalyi, első Natúr Sümeg sikere és jó szakmai visszhangja okán számítottunk a látogatói létszám növekedésére. Ez be is jött, mind a borszerető közönség, mint a kereskedelemhez köthető résztvevők számának tekintetében.
Van, amit már most elhatároztál a jövő évi Natúr Sümegre?
Igen, nagyon sok minden! De alapjaiban a küldetés ugyan az.
Milyen visszajelzéseket kaptál a résztvevőktől?
Rengeteg visszajelzést kapunk fogyasztói, szakmai és kereskedői oldalról egyaránt, mindez már-már zavarba ejtő. De nagyon jól esik.
Hogy érzed Magyarországon a natúr borok utáni érdeklődés alakulását?
Egyértelműen meredeken emelkedik, ezt az is bizonyítja, hogy nagy számú kereskedői jelenlét is volt már az idei rendezvényen. Hiszem, hogy a nagy hazai és nemzetközi érdeklődés a legjobb bizonyítéka annak, hogy egy hosszú úton, de a legjobb irányba haladunk.
A történelmi Magyarország egész területéről érkeztek kiállítók és érdeklődők. Miben hasonló és miben különböző az ő életük?
Országhatárok feletti, közös utunk - mi több: életünk - a borászat, így mind ugyanarra törekszünk. A szépre és a jóra. Az odafigyeléssel, szeretettel készített borokra, amit aztán átadunk másoknak. Ahányan vagyunk, annyiféle egyéniség teszi színesebbé kinek-kinek a saját, helyesnek hitt útját. A borászati stílusban használatos iránytűnk közös. És azt, hogy emberileg is nagyon közel állunk egymáshoz, azt számomra a pénteki, zárt szakmai nap és az azt követő vacsora is megerősítette.
Hol a Natúr Sümeg helye Sümeg város életében?
Azt gondolom, hogy jó úton haladunk ahhoz, hogy meghatározó eseménnyé váljon. Köszönöm is minden együttműködő partnerünknek. Távlatokban gondolkodó ember vagyok, úgy érzem a Natúr Sümeg évről-évre magasabbra jut, nagyobb célokat ér el!