2020 lassan már ijesztőbb szám lesz, mint a 13 és a 666. Idén
a koronás rém kétfelvonásos drámával tette próbára a Balaton-környéki
vállalkozókat.
Az ún.
szezonnyitó időszakot a márciusban kezdetét vett szigorításokkal, az őszi
„utószezont” pedig újabb korlátozásokkal lepte meg a kialakult helyzet. Az
„egész évben Balatonból” idén csiki-csuki játék lett. Igencsak össze kellett
szedniük a kreativitásukat azoknak a vállalkozóknak (többek között
szállásadónak, vendéglátósoknak, attrakciókat üzemeltetőknek), akik a folyton
változó helyzethez alkalmazkodva a lehető legjobban igyekeztek kielégíteni a
vendégek igényeit.
A közösségi
médiában szép megoldások bukkantak fel, érdemes akár megjegyezni is őket, mert
még jól jöhetnek fantáziátlanabb, lustaságra okot adó nyugalmasabb
időszakokban.
Nézzünk pár forgalomélénkítő trükköt a legjobbaktól:
–
A Minden(ki)zöldell ZöldFehér&Bor
Gasztrotúrát elvileg még tavasszal indították volna a szervezők, de sajnos a
tavaszi bezárások miatt őszre halasztódott – szerencsére akkor már valóra
tudott válni. A kampány a „fradistákat” célozta, s több balatonudvari
gasztronómiai szolgáltató összefogásával hirdették meg, köztük a KalózStrandbisztró is a szervezők között volt.
–
A Kalóz Strandbisztró egyébként nyáron minden
szombat reggel jógával és egészséges reggelivel várta az egészségtudatos
vendégeket a fövenyesi strandon.
–
A sümegi Terazza Bistro Bar mesébe illő
kertjeiben az asztaltársaságok virágzó sávokkal és szigetekkel vannak egymástól
elválasztva, mintha csak erre a „távolságtartó” időszakra rendezkedtek volna
be. Így a vendégek még a zsúfoltnak mondható főszezonban is biztonságban
érezhették magukat. Idén pedig elindult a mediterrán hangulatú, elegáns Terazza Esküvőhelyszín is.
–
Az örvényesi Huszár Vendéglő – amellett,
hogy esténként élő zenével várta a vendégeket – a júliusi Spirit of Balaton 24
órás kerékpáros teljesítménytúra egyik pecsételő állomása is volt. Ők egyébként
a pünkösdi újranyitás előtt az ételeiket csak elviteles dobozokban adták, de a
vendégek elfogyaszthatták a teraszon „kizárólag elviteles önkiszolgáló”
formában.
–
A sümegi Kisfaludy Vendégház is
elindította tavasszal a menü házhoz szállítási szolgáltatásukat, az étlapon
szereplő ételeket pedig jelentős kedvezménnyel lehetett megrendelni. Közben
szépen felújították a szomszédos Róza Cukrászdát, és finom helyi
specialitásokkal is készültek.
–
A balatonakali Fék Üzletház márciusban,
tehát rögtön az első karantén-hullám idején bővítette szolgáltatásait a házhoz
szállítás nagyon rugalmas lehetőségeivel, amivel azóta is töretlenül lehet
élni. A Fék Étterem és Kávéház ugyan átmenetileg tavasszal zárva
tartott, de utána tárt karokkal és felejthetetlen finomságokkal várták a korgó
gyomrú „lefékezőket”.
–
A bazsi Őshaza Vendégház egész évben lázasan
készült, hogy októbertől már lakásétteremként is fogadhassa az
asztalfoglalásokat.
–
No és mi történt idén a malmok és művészetek
völgyében? – Bár a jubileumi 30. Művészetek Völgye rendezvényt
elhalasztották a következő évre, a völgyrajongók idén sem maradtak a megszokott
minőségi szórakozás nélkül, mert szeptember és október hónapokban négy
csodálatos hosszú hétvégét tölthettek ott.
–
A jó öreg Megyeri Vendéglátás is teljes
ráncfelvarráson esett át ebben az évben, az új üzemeltetők lelkesen újragondolták
a hangulatos falu nyújtotta a lehetőségeket, és sikeres rendezvényekkel
nyitottak idén újra a Megyer Pajtával is, esküvőknek nyújtottak idilli
helyszínt, valamint „Anatómiai Gasztro Vikend” álnéven futó programsorozattal
„malackodásra” buzdítottak.
Merész ötletekben tehát nincs hiány. Kíváncsiak lennénk, vajon milyen frappáns megoldással találkoztatok Ti, kedves olvasóink, ezen a furcsa, csiki-csuki Balaton-felvidéken? Küldjétek el nekünk a közösségi oldalunkon hozzászólásokként! Sőt, ha már ott jártok, ne felejtsétek el kedvelni az Egész évben Balaton Facebook oldalt, hogy ne maradjatok le legfrissebb publikációinkról!