Mit csinálj a Balatonon a korlátozások idején? – Rendhagyó téli bakancslista

Soha nem volt még ennyire csendes, magányos, kijárási korlátozásokkal terhelt a balatoni tél. De ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes időt tölteni a tónál: túrázni, nagy sétákat tenni, balatoni borokat kóstolni és helyi éttermek fogásait elvitelre kérni ér - a járványügyi előírásokat követve és kellő távolságot tartva. Rendhagyó bakancslistánk következik.

TÉLI BAKANCSLISTA

Fedezd fel a téli erdőket!

Itt az idő, hogy kilépj egy kicsit a komfortzónádból a túrázás területén is. Öltözz fel jól, vigyél magaddal egy termoszban teát, és fedezd fel a téli túraösvényeket! Bónuszként iktass be egy könnyen megközelíthető kilátót, és csodáld meg fentről a téli Balatont! Fel fogod tenni magadnak a kérdést, hogy miért nem vált eddig a kedvenc feltöltő tevékenységeddé a Balaton környéki erdőkben való bolyongás (a trendi szóhasználattal erdőfürdőzés).

Látogass meg misztikus romokat a ködben!

A téli túrázást összekötheted egy várrom, vagy templomrom meglátogatásával. Naplementében, ködben még misztikusabb lesz az élmény, olyan lesz, mintha egy fantasy díszletei között sétálnál. Ha még csak ízlelgeted a téli kirándulások hangulatát, rövid sétával elérheted a salföldi pálos kolostorromot, a dörgicsei templomromokat, a somogyvámosi pusztatemplomot, vagy akár Zádorvár megmaradt falait.  

Költözz egy időre a tóhoz!

Ha van rá lehetőséged, illetve az enyhítések a jövőben lehetővé teszik, költözz egy-két hétre egy nyaralóba, vagy bérelj ki egy fűthető házikót a tónál! Először talán szokatlan lehet a csend, de egy idő után nagyon bírni fogod a nyugalmat, akár home office-ra rendezkedsz be, akár a pihenésre és a teljes feltöltődésre szánod ezt az időszakot.

Nézd meg a napfelkeltét egy kilátóból!

A tél nagy előnye, hogy ilyenkor nem is kell nagyon korán kelni ahhoz, hogy elcsípd a hegyek mögött felbukkanó napkorong látványát. Mellékhatás: visszafordíthatatlanul rákattansz a balatoni télre.

Bringázz az enyhébb téli napokon!

Ha nyáron zavartak a balatoni bringakörön tekerő biciklisek tömegei, eljött a te időd! Valószínűleg ezen a télen is adódik jó pár olyan szélcsendesebb nap, amikor plusz 5 foknál is melegebb lesz a hőmérséklet (decemberben biztosan), így a megfelelő öltözetben akár neki is vághatsz a kedvenc szakaszodnak. A kisebb forgalom a kevésbé ismert útszakaszok feltérképezését is segíti.

Csatold fel a síléceket!

Az eplényi síaréna már december 3-án kinyitott. Hóágyúkkal biztosítják a megfelelő hóviszonyokat, és a járványügyi szabályokra is nagy figyelmet fordítanak: ebben a szezonban legalább 20 négyzetméter jut egy-egy látogatóra a pályákon. További újdonság, hogy akár 20 000 diáknak biztosítanak ingyenes síelési lehetőséget.

Korcsolyázz a befagyott Balatonon!

A jégpályák egyelőre zárva tartanak, így marad a remény, hogy elég vastag lesz ezen a télen a Balaton jégpáncélja a biztonságos korcsolyázáshoz. Mi abban is bízunk, hogy talán megvalósulhat egy második Balaton-átcsúszás is, amikor ezrek vághatnak neki Badacsonyból és Fonyódról a több mint 5 kilométeres túrának, ki sporteszközökkel, ki simán csak a cipője talpán csúszkálva. Figyeld az időjárásjelentést, és csak akkor menj a jégre, ha hivatalosan is biztonságos!

Kezdd el a felkészülést egy tavaszi futóversenyre!

Az enyhébb téli napok egy kis kocogásra is tökéletesen alkalmasak, a hardcore futókat pedig a mínuszok sem tartják vissza attól, hogy már a tavaszi megmérettetésekre készüljenek. Használd, ki, hogy nem húznak el melletted percenként kerékpárosok a bringakörön, vagy keress egy szép erdei ösvényt! Futni is könnyebb, ha a Balaton panorámája kísér.

Ajándékozz balatoni ízeket!

A gasztroajándékok biztosan nem fogják a szekrény mélyén végezni, ráadásul a rendeléseddel támogatod is a kedvenc balatoni termelődet, cukrászdádat, pékségedet. A mostani helyzetben csak a termelői piacokon lehet "vadászni", de a neten is beszerezhetsz már teljes ajándékcsomagokat.

Rendelj a kedvenc balatoni éttermedtől!

a be egyelőre nem is ülhetsz, az ételeket elhozhatod, vagy házhoz rendelheted a kedvenc helyedről. Vedd elő a gyertyákat, teríts meg, és rendezz éttermi vacsorát otthon!

Főzz menő vacsorát egy séf által előkészített hozzávalókból!

Otthoni éttermi vacsora, haladó szint: a balatonfüredi Bistro Sparhelt ételeit neked kell befejezni: a menü 80-90%-át készre főzik, a te feladatod a melegítés, illetve egy-két alkotóelem pirítást, sütést igényel. A csomagban, amit hetente egyszer, pénteken rendelhetsz meg, részletes használati utasítást találsz a teendőkről. A szép teríték és az atmoszféra megteremtése alap, amikor te varázsolod a séf által megálmodott ételeket a tányérra.

Bízd a reggelit helyi pékségekre!

Kezdd a napot egy ráérős, finom reggelivel! Biztosan találsz a közelben egy pékséget, cukrászdát vagy delikátboltot, ahol feltankolhatsz péksütikből, szendvicsekből, és egy ahonnan egy jó kávét is elhozhatsz.

Ajándékozz balatoni kézműves termékeket!

Balatoni, egyedi, megismételhetetlen: a tónál készült kézműves ajándék tökéletes meglepetés egy Balaton-függőnek. Ezekben az időkben különösen fontos, hogy támogasd a kézműveseket, akik most csak néhány termelői piacon és a világhálón keresztül tudnak értékesíteni. Ha megtetszett valami, minél hamarabb keresd fel az alkotót.

Olvass balatoni könyveket!

Fedezz fel balatoni történeteket! Az egyik legújabb balatoni olvasmányban, Kiss Noémi Balaton című novelláskötetében például a nyolcvanas évek Balatonja elevenedik meg.

Rendezz Balaton-kvízestet!

Mikor rendezték az első Kékszalagot? Milyen bor a rózsakő? Hol van a Káli-medence határa? Egy balatoni témájú kvízesten rengeteg információt lehet megtudni a tóról. Az sem baj, ha nincs lehetőség arra, hogy találkozz a barátokkal, online is csatlakozhatnak a játékhoz!

Fedezd fel online a balatoni kiállításokat!

Több múzeum gyűjteményébe nyerhetsz betekintést a neten: a keszthelyi Balatoni Múzeum virtuális kiállításain például a Digitális képeslap- és fotótár mellett a régészeti, néprajzi és történeti gyűjtemény darabjait 3D-ben is meg lehet nézni. A tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum több mint 1000 műtárgyat digitalizált, többek között az Iskolatörténeti gyűjteményt is.

Kezdd el tervezni az első tavaszi balatoni programod!

Az otthon ülős esték ideálisak arra, hogy megtervezd a következő balatoni kalandod, amelyre remélhetőleg már sokkal kevesebb korlátozás között kerül majd sor.

Bakancslistára fel!

Forrás: https://welovebalaton.hu/toplista/mit-csinalj-a-balatonon-a-korlatozasok-idejen-rendhagyo-teli-bakancslista