Összefogás a helyi termelőkért – „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegy

Itt a Balaton-felvidéken van egy védjegyrendszer, amely más, mint a többi. Ahhoz azonban, hogy megértsük, miben rejlik a különbség, ugorjunk vissza egy kicsit az időben.

2013-at írunk. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek alapítása óta célja a Balaton-felvidéki helyi termékek és szolgáltatások népszerűsítése, piacra jutásának elősegítése.  Ezért az egyesület vezetőségének és munkaszervezetének fejében megfogalmazódott a gondolat: létre kellene hozni egy olyan közösséget, amely összefogja a Balaton-felvidéken élő termelőket, szolgáltatókat annak érdekében, hogy népszerűbbek legyenek és versenyképességük is erősödjön.

Ezen gondolat apró magocskája 2014-ben már gyökeret eresztett. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület ebben az évben jegyeztette be az Éltető Balaton-felvidék védjegyet és egyben csatlakozott a nemzetközi „Rural Quality” „Vidék Minősége” védjegyrendszerhez.

Hosszas kutatómunka, egyeztetések, spanyolországi tanulmányutak, jó példák megismerése, szabályrendszer kialakítása előzték meg a megvalósítást. Egyre több és több, színesebbnél színesebb kínálatot mutató helyi termelő csatlakozott a kezdeményezéshez, s számuk azóta is növekszik. Mára közel százan büszkélkedhetnek a Vidék Minősége védjeggyel.

Tevékenységeik sokszínűek: élelmiszerelőállító, borászat, étterem, bisztró, panzió, hotel, falusi szálláshely, kézműves és kisipari alkotó. S hogy mégis miben más ez a rendszer? A portékát mögött álló és szorgoskodó emberek mára már igazi kis összetartó közösséggé kovácsolódtak. Igazi ereje pedig ebben a közösségben rejlik. Ezt a szimbiózist összefogás, tenni akarás, egység és önállóság jellemzi. Az egyéni érdekek mellett a közösségi érdekek is kiemelt szerephez jutnak.

Az eddig elért eredmények mind-mind ennek a közösségnek az érdeme.

Keressük hát őket bizalommal, vásároljunk szebbnél-szebb, finomabbnál-finomabb helyi termékeket, és támogassuk őket további álmaik elérésében!