Egy-egy termék minőségét biztosító „védjegyes” cím az adott
termelő vagy szolgáltató munkáját dicséri, és bizony keményen meg kell érte
küzdeni. Ezek értékét adhatja pl. egy teljesen egyedi ötlet vagy kivitelezési
mód, a magas minőség, a készítőjének művészi érzéke vagy kiemelkedő
szakértelme, sőt, sokat nyom a latban a természetközeli eljárás is.
Az
eredetvédelem már egy sokkal tágabb fogalom, nem az egyes termelőkhöz kötődik,
de nagyon is érdekeltek benne. Tagadhatatlan, hogy a földrajzi elhelyezkedés, a
tájra jellemző klíma, az ezzel járó előnyök bizony meghatározzák a termékek
minőségét. Gondoljunk csak a kalocsai fűszerpaprikára, a vecsési káposztára
vagy a szabolcsi almára. Így van ez a Balaton-felvidéken is: pl. a badacsonyi
ürmös vagy a káli mandula esetében. Az
oltalmazott eredetmegjelölés megmutatja, hogy az adott élelmiszer csak azon a
bizonyos helyen kapja meg a rá jellemző tulajdonságokat, egyedi ízvilágát.
Ennélfogva „ellophatatlan” és eladni sem lehet. Tuti helyzet... Mintegy
„védjegyként” érvényesül az adott földrajzi régióra nézve.
Persze ez a
kivételes helyzet nem csak „isteni adomány”, hanem komoly felelősséggel is jár.
Talán éppen ezért biztosítják a törvényalkotók annak lehetőségét, hogy maga a
közösség, a táj lakói, termelői határozzák meg az eredetvédelmi törvényben
szereplő termékek pontos leírását. Hiszen ki ismerhetné náluk jobban a helyet
és az adottságait...? ‒ És ez itt a lényeg! Ez már egy
nagyon jó értelemben vett lokálpatriotizmus. Mert nem csak a saját kis
parcellámon történő dolgok fontosak. Permetezéskor figyelemmel kell lennem a
szomszéd területére is. Az egész dűlőt egyszerre süti a nap, az egész
hegyoldalt ugyanakkor öntözi eső. A térség geológiai adottságai hasonlóképpen
érvényesülhetnek. A hely, ahol élünk, közös kincsünk. A nagy elődeink
mindannyiunk számára szolgálhatnak követendő példaként. Vidékünk jó híréért és
pozitív megítéléséért közösen tartozunk felelősséggel. (De az előnyökkel járó
következmények is mindannyiunk ölébe hullanak: pl. magasabb áron kelnek el
portékáink.)
Az új, még
készülőfélben levő eredetvédelmi rendelet Sümegnek és térségének nagyon is
kedvező, előremutató irányelvek mentén születik. Anélkül, hogy elvesznénk a
részletekben, hiszen az a szakembereknek való száraz, táblázatokkal tűzdelt
adathalmaz, kiemelnék pár fontos momentumot az alapelvek közül.
Elsőként
azt, hogy mennyire fontos belátni a közös sorsunkat ezen a tájon. Ha egy-egy
termék ismertté és elismertté válik környékünkről, az nem csak a konkrét
termelő érdeme, hiszen élt a természet adta lehetőségekkel, kihozta belőle a
legjobbat, és előnyeit sem egyedül fogja elvezni. Érdemesebb hát közösen
gondolkodni és alkotni. Ha egy szóba kellene sűríteni ezt az alapelvet, azt
mondhatnám rá, hogy partnerség.
Ugyanakkor a
közös kincseink felismerése, megbecsülése és megfelelő kiaknázása igenis az
egyes termelők érdeme, még akkor is, ha egymást szakmailag-emberileg támogatva
érik el sikereiket. Ugyanazon a talajon, ugyanolyan csapadékkal megáldva,
ugyanannyi napsütéses óraszám mellett, ugyanabból a szőlőfajtából az egyik
borász ilyen bort tud készíteni, a másik meg amolyat, s ez is hozzájárul az
egyediségéhez, nem csak a táji adottságok. Ezért tagadhatatlan, hogy a föld,
nap, víz, szőlő mellett a „recept” nem kevésbé fontos alkotóeleme maga az ember.
Persze az
ember nem mindenható lény, nem tojik aranytojást, hanem azzal főz, ami
rendelkezésére áll. Jobban teszi, ha alázattal fordul a természet felé, nyitott
szívvel figyeli törvényszerűségeit, belátja hatalmát, mely nemcsak pusztító
erejét fitogtatja, de regeneráló és öngyógyító képessége is bámulatba ejtő.
Hihetetlen, de pl. szelíd metszéssel egy teljes fokkal javítható a mustfok.
Sőt, a természetet tisztelő (vagy akár biodinamikus) szőlőművelés mellett nem
kevésbé fontos a pincészetekben történő feldolgozás során a megfelelő technikák
alkalmazása, vagy éppen kerülése... Ma már nemcsak szakmai berkekben, de a
tudatos fogyasztók részéről is egyre nagyobb a nyomás, szinte már szabadkoznia
kell annak a borásznak, aki nem természetes bort állít elő. Ezért ez esetben a
hívószó legyen a natúr.
Negyedik
pontként végre kerüljön említésre, hogy mi az a földalatti rejtély, a recept
„titkos összetevője”, ami az ezen a tájon született nektároknak azt a
jellegzetes, enyhén sós ízt adja, ami megkülönbözteti más borvidékek palackba
zárt természeti csodáitól, és ami megkérdőjelezhetetlen alapja lehet az
eredetvédelmi rendeletben foglalt egyedi jellemvonások leírásának is, ez pedig
nem más, mint a kova, mely annyira jellemző vidékünk geológiai képződményeire.
Összefoglalva úgy jellemezhetnénk, hogy tűzköves terroir.
Ez eddig
kiemelt négy alapelvet koronázzuk meg egy ötödikkel, mely mindezek mögött, vagy
bizonyos értelemben fölött húzódik. Hiszen ahogy a jó bor a különböző
alkotórészek és lépések harmonikus együtt rezdüléséből születik, ugyanígy a
tájat is együttesen határozzák meg a geológiai történések, a klimatikus
viszonyok, a növény- és állatvilág természetes együttélése és az ember keze
nyoma. Mindezek közösen alkotják, éltetik, határozzák meg elrendezését és
szerkezetét, mutatják fel habitusát, temperamentumát. Tehát ami mindezek közös
és folyton újraszülető alkotása, az nem más, mint maga az alkat. Egyedi
alkata ennek a térségnek. Dűlőkkel, utakkal, pincemesterekkel, boldog
borfogyasztókkal együtt.
Olvassuk össze! Az öt pontban felsorolt hívószavak együttesen a következő kifejezést adják ki: PENTA. Ez nem véletlen. Nemcsak azért, mert a szőlőlevél jellegzetesen ötkaréjú, s még a szőlővirág belsejében is öt porzószál van. Ennél egyedibb az a vonása a térségnek, hogy a különböző dűlőket hátukon cipelő és tápláló helyi kőzeteknek közös alkotója és kincse az az ősmaradvány törzs, mely a természetben egyedülálló módon ötszögszimmetriával rendelkezik, ilyenek pl. a mészkőbe zárt krinoideák és tengeri sünök, s ezek itt tömegesen fordulnak elő. Nagyon találó mindezek fényében a Penta kifejezés. S hogy mit is jelent ez a kategória? A Sümeg DHC felirattal jelölt, védett eredetmegjelölésű termékeken belül ezt a meghatározást a csúcskategóriás borok és pezsgők viselhetik majd. S nem is kell sokat várnunk erre. 2021-ben már ilyen palackokat fogunk bontani. Természetes egészséggel és egészséges természetességgel!
Suddha77