Szent Balázs hegy -Szent Balázs templomrom

A Nivegy-völgyet keletről határoló Szent Balázs-hegy legnagyobb attrakciója a kiváló állapotban megőrzött középkori templomrom, melynek nem csak változatos építőkövei, hanem az innen nyíló panoráma is „megérnek egy misét”.

A templomrom Szentantalfához tartozik. Ajánlott megközelíteni Dörgicse felől. A templom bejáratától csodálatos kilátás nyílik a Káli-medencétől keletre fekvő szőlőhegyekre. A XIII. századbeli Szent Balázs hegyi romtemplomot 2001-2002-ben sikerült részlegesen helyreállítani.

Elődje egy XII. sz.-i fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később a XIII. sz.-ban román stílusban kőépület váltotta föl. 

Különösen szép a Ny-i oldalon kialakított, gazdagon díszített, pálcatagos bélletű csúcsíves kapu. További érdekessége, hogy román kori szentélye kívül négyszögletes, belül íves kialakítású, mely a környéken Zánkán fordul elő. A templomot és a községet a török pusztította el, ettől kezdve romos lett. Később nem települt újjá, de közigazgatásilag Balatoncsicsóhoz tartozik. Külön érdemes megemlíteni a templomromtól elénk táruló szép panorámát: a Balaton víztükre csillan meg szemünk előtt, a távolban a Badacsony jellegzetes tömbje, felsejlik a Hegyestű kibányászott hegye, s mindezek előtt a Nivegy-völgy, mely Zánkánál a Balatonba fut.

Megközelítése:
Zánka felől érkezve haladjunk át Szentantalfán, és a faluhatár után jobbról fatábla jelzi a romot. Kiváló minőségű műúton jutunk fel a gerincen a templomromhoz, melyet útközben is táblák jeleznek. A műút végén egy kavicsos út vezet a pihenőhöz, ahol leparkolhatunk. A helyiek szerint a falun belül a Sósi úton is fel lehet menni a romhoz, a pincékhez vezető kápás, meliorációs úton, elhaladva a kombinát mellett. Nekünk többszöri kísérletre sem sikerült feljutnunk.

Szentantalfától a zöld sáv jelzésen juthatunk föl, vagy Óbudavár felől érkezve, még Szentjakabfa előtt tábla jelzi, ezt követve elérjük.

Forrás: http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/18973/kirandulastippek_a_szent_balazs_templomrom_szentantalfan/