Alázattal járjunk a természetben!
Alázattal járjunk a természetben!

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel az erdőket, mezőket. A természet mindenkié, azonban az írott és íratlan szabályokat mindig be kell tartani! A felelőtlen viselkedés komolyan veszélyeztetheti az állat- és növényvilágot, a vadállományt vagy éppen az okszerű és tervszerű vadgazdálkodást. A Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete és Turisztikai irodánk is mindezért az alábbiakat kéri a kirándulóktól:

Ne térjenek le a kijelölt turistautakról, földutakról! A sűrűben megzavarhatják a vadat, amely menekülés közben közutat keresztezhet, ez pedig növeli a közúti balesetek kockázatát.
Emellett ha vaddisznókondával találkozik az ember, összekülönbözhet a malacait vehemensen védelmező kocával, ami akár súlyos sérülésekhez is vezethet.

Mivel ezekben a hetekben születtek-születnek a szarvasfélék kicsinyei, ezekkel is találkozhatunk. A borjakat, gidákat megközelíteni, megérinteni viszont semmiféleképp nem szabad! Az emberszag miatt az anyjuk nem fogja tovább gondozni őket, így elpusztulnak. Nem árvák, csak a szarvastehén, őzsuta elmenekül, ha veszélyt érez, a kicsinyeket pedig „elfekteti”, hogy azok beleolvadjanak környezetükbe. (Erről részletesen itt: https://vadaszativedegylet.hu/hirek/ne-nyuljunk-a-szarvasfelek-kicsinyeihez .)

A kirándulásokat legkorábban napkelte után egy órával kezdjük és fejezzük be legkésőbb napnyugta előtt egy órával! Így az év ezen szakában elkerülhető az átfedés a természetjárás és a vadászatok időszaka között, és a vadgazdálkodási-vadászati tevékenység zavartalanul folyhat a területen.

Ne hangoskodjunk, ne zavarjuk az állatok nyugalmát!

Rendkívül fontos, hogy kutyát csakis pórázon sétáltassunk! Amellett, hogy ellenkező esetben szabálysértést követünk el, az eb komoly károkat tehet a védett és vadászható fajok állományában, és veszélyek is leselkedhetnek rá: az említett vaddisznókocák vagy éppen a jogszerűen telepített csapdák. Bizonyos esetekben a vad védelme érdekében a vadászok is jogosultak elejteni a kutyát. (Szemléletes videó a szabadon kószáló kutyák jelentette problémáról itt: https://www.facebook.com/watch/?v=478244093492951 .)

A természeti területeken természet- és állatvédelmi okból nem űzhetők motorsportok, ez vonatkozik a motorokra, quadokra, terepjárókra egyaránt. (Erről részletesen itt: https://vadaszativedegylet.hu/hirek/talaljunk-kozos-utat-a-termeszetben-uzott-motorsporthoz .)

A repceföld mezőgazdasági terület. Aki belegázol egy fotó miatt, talán bele sem gondol abba, hogy komoly kárt okozhat a gazdának, aki vetette. Becsüljük meg a gazdálkodók munkáját!

Köszönjük, hogy felelős természetjáróként Ön is hozzájárul a magyar flóra és fauna védelméhez, nyugalmához!