Átütő szakmai sikert hozott az idei Natúr Sümeg

A Natúr Sümeg borászati rendezvényt 2021-ben Egly Márk és helyi borászok kis közössége hozta létre azzal a céllal, hogy a Natúr Sümeg évről-évre a Kárpát-medencei natúrborászok találkozó helyévé váljon. Az idén második alkalommal - a tavalyihoz hasonló jelentős nemzetközi érdeklődés és részvétel mellett - megrendezett eseményen a történelmi Magyarország legjobb natúr borászai, a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoztak és osztották meg tapasztalataikat egymással és az érdeklődőkkel.

A szakmai nap mesterkurzusait Tamasek Zoltán (Kürt-Szlovákia) és Bakó Ambrus, a nyílt nap mesterkurzusait Légli Attila, Dr. Capári Balázs, Bencze István, Egly Márk és Dóber László tartották.

A Sümegi Püspöki Palota adott exkluzív helyszínt a borkostólónak, amelyen a hazai natúrborászatok mellett a Kárpát-medence - a Felvidéktől a Partiumon át a Szerémségig – harminchárom natúr borászata mutatta be borait a tekintélyes számú érdeklődőnek.

A Natúr Sümeg idei díszvendége a többezer éves borászati hagyományokkal rendelkező grúz borászat egyik legismertebb képviselője Giorgi Aladashvili volt, aki a „kisi” nevű nagy testű, intenzíven mély borostyánszínű, kén- és adalékmentes, rendkívül stabil és tiszta natúrbor készítésén keresztül mutatta be a „kvevri”-ben - földbe ásott amfora alakú agyagedényekben - történő borkészítés hagyományait.

Egly Márk, a Natúr Sümeg alapítója:

Amikor két-három éve megfogant bennünk a Natúr Sümeg gondolata, legmerészebb vágyaink arról szóltak, hogy ilyen sikeres legyen, mint amilyen az idei rendezvény volt. Sümeg Európa második legkisebb önálló borászati apellációjaként a saját útját járja a magyar és a nemzetközi borok világában. Ez az út merész, nyitott, kísérletező és őszinte. Merészségét a natúr borok készítésének szándéka, nyitottságát a természetes módszerek iránti elkötelezettség adja. Bátran kísérletezünk, hogy jobbnál, jobb minőséget érjünk el és őszintén örülünk a magunk és egymás sikereinek.

Köszönöm a rendezvény létrejöttében közreműködők munkáját és köszönöm a szakmai résztvevők elkötelezettségét. Hiszem, hogy a rendkívül nagy hazai és nemzetközi érdeklődés a legjobb bizonyítéka annak, hogy egy hosszú úton a legjobb irányba haladunk.