II. Falusi disznóvágás és kolbásztöltő verseny Ukkon

Kedveled a téli falusi hangulatot, a kora reggeli friss levegőt, az igazi falusi disznóvágást, az ehhez tartozó reggeli "fogó pálinkát", a fűszeres forralt bort, a reggeliként kínált pácolt karajt a  friss parasztkenyeret, netán van kedved megkóstolni a pörzsöléskor megpuhult malacfülét,  szeretsz részt vállalni a disznó feldolgozásában, szeretsz hurkát, kolbászt fűszerezni, bekeverni, tölteni és szereted a késő délután kezdődő disznótoros vacsorát? 

A disznóvágás mindig is szerves része volt a magyar vidék kultúrájának, Ukk Község Önkormányzatának csapata azon fáradozott, hogy a vendégek aktív részvételével igazi falusi disznóvágás és disznótor hangulatát teremtsék meg a településen. Aki még nem tapasztalta meg, és nem vett részt egy hagyományos falusi disznóvágáson, az eddig elmulasztott egy sok száz éves múlttal rendelkező, falusi eseményt. Ezt az igazán ünnepi eseményt a falu családjainak apraja, nagyja, rokonok, barátok összefogva dolgozták végig, hogy aztán este együtt üljék meg a disznótort. 

A rendezvény vendége volt Navracsics Tibor kormánybiztos és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, akiket Torsa Gergely Polgármester köszöntött. A disznóvágás házigazdája Bede Róbert volt. A faluból érkezett a böllér- Matyiák Árpád -, akinek irányításával történt a disznó feldolgozása. A finom ebédről Orsós József gondoskodott.

A vendégek igényük, habitusuk szerint résztvevői lehetnek a teljes folyamatnak, a disznó leszúrásától kezdve a pörzsölésen, a tisztításon, az üstben történő abálásig, a kolbász, májas-véres hurka bekeverésétől azok bélbe való töltésig. 

Ahogy már olvashatták, a hagyományos falusi disznóvágás kezdése nem képzelhető el „fogó pálinka” kínálás nélkül, majd a folytatás a fűszeres forralt bor volt, amely egész nap a vendégek rendelkezésére állt. Ezekre a hagyományos italokra szükség is volt, egyrészt a hideg időjárás, másrészben pedig, a napközbeni kóstolgatások tartalmas, és ma már nem feltétlen szokványos ételek fogyasztása okán. 

Reggelire istenien fűszerezett karajt sütöttek az asszonyok a képviselő-testület hölgy tagjaival, amelyhez kemencében sült, friss 5 kg- os megyeri kenyeret kínáltak. Ebédre toroskáposztát szolgáltak fel, mely ízének, zamatának nem volt párja. A disznótoros vacsora a nap megkoronázása volt, ekkor kóstolhatták meg a vendégek a nap folyamán a Kolbásztöltő versenyen elkészített kolbászokat, és a közösen töltött májas és véres hurkát, igény szerint. 

A Disznóvágáson résztvevő gyerekeknek több lehetőséget is kínált a szervező csapat. Beltéri és kültéri, társas és ügyességi játék, program állt a gyerekek rendelkezésére a helyi óvónők szervezésnek köszönhetően - természetesen kreatívan- disznóvágás témában.  A nap folyamán a részvevők ingyenesen egészségfelmérést is igénybe vehettek. 

Az I. Kolbásztöltő versenyen 13 csapat indult. Az első helyen a „Bolt csapata”, a második helyen a „Barátok csapata”, míg a harmadik helyen az „Ukki Tündik és Boszik” végeztek.

Az este folyamán a DWG- Deresedő Wild Gerlicék és a Kócos Ördögök Zenekar gondoskodtak a felejthetetlen jó hangulatról.


Márkus Letícia